月刊 FOOD Style 21 1月号 食品機能性表示、栄養表示のゆくえ/たまごの魅力に迫る Directions of labeling system on food functions and nutrients/Charm of the egg

1月号目次

FOOD STYLE21
食品機能性表示、栄養表示のゆくえ/たまごの魅力に迫る Directions of labeling system on food functions and nutrients/Charm of the egg

創刊200号 特別企画 企業と作る「健食かるた」
創刊200号記念 特別寄稿「200号に寄せて~食と健康、次代への展望」 大澤俊彦、下田智久、池田秀子、坪田一男、井元勝惠、山元一弘、村井弘道

<特集1:食品機能性表示、栄養表示のゆくえ>
栄養表示義務化に向けた栄養表示基準の一部改正と今後の議論の方向性 塩澤信良 消費者庁
Partial revision of Nutrition Labelling Standards and main issues for mandatory nutrition labelling in Japan.・・・Nobuyoshi Shiozawa
インタビュー:機能性表示の科学的評価と表示のあり方 大阪大学大学院・森下竜一氏に聞く
Interview : The way of the scientific evaluation and indication of the functional indication.・・・Ryuichi Morishita
機能性表示の安全な運用にアドバイザリースタッフの活用を 長村洋一 鈴鹿医療科学大学
The utilization of advisory staff in safe use of health claim of food.・・・Yoichi Nagamura
米国の機能性表示制度から日本の新機能性表示制度を考える 武田 猛 グローバルニュートリショングループ
Thinking about a new Japanese functional labeling system according to that of USA.・・・Takeshi Takeda

<特集2:たまごの魅力に迫る>
たまごの魅力 ~たまご研究会10年をふりかえって~ 八田 一 京都女子大学
Charm of the egg. -Look back on egg meeting for the study ten years-・・・Hajime Hatta
鶏卵抗体の魅力と実用化 松田治男 広島大学
Attractive points and practical applications of chicken egg antibodies.・・・Haruo Matsuda
たまごとアンチエイジング 吉川敏一 京都府立医科大学
An egg and antiaging ・・・Toshikazu Yoshikawa
卵黄由来ペプチド(iHA)の関節軟骨に対する効果 青笹正義 (株)ファーマフーズ、内野貴之 朱暁琳 (株)エバーライフ
Effect of egg yolk-derived peptides (iHA) on the articular cartilage.・・・Masayoshi Aosasa, Takayuki Uchino, Xiaolin Zhu
タマゴとコレステロール 松岡亮輔、臼田美香 キユーピー(株)
Relationship between hen egg and cholesterol.
卵白ペプチド「ランペップTM」の新たなる挑戦 ~血流改善・サルコペニア~ 坂下真耶 (株)ファーマフーズ
Functions of the egg white peptide ‘Runpep’~.Improving blood circulation・Sarcopenia~”
葉酸摂取の意義と葉酸たまごの機能性 大井静雄 ドイツ・ハノーバー国際神経科学研究所、原田清佑 (株)ファーマフーズ
The importance of folic acid in pregnancy and functionality of folic acid enriched eggs.・・・Seiyu Harada, Shizuo Oi
たまごのおいしさと安心のための取り組み JA全農たまご(株) 営業統括本部 営業企画部
Action for a taste and relief of the eggs. ・・・ja.z-tamago.Co.,Ltd
第10回たまご研究会レポート 編集部
The tenth egg meeting for the study report.・・・Editional department

<エフズアイ>
創刊200号を迎えて 〜食と健康の未来予想図を描く〜
We come to 200 anniversary

<この人に聞く>
HQOLが社会を救う 日本スポーツ科学界の第一人者
国立大学法人 鹿屋体育大学学長 福永哲夫氏に聞く
HQOL saves society. The authority of a Japanese sports science community.・・・Tetsuo Fukunaga

<連載>
OEM企業各社の魅力に迫る
【第13回】だし文化と健康機能性が融合する ~高齢社会も見据えた受託事業を展開~ (株)マルハチ村松
Now of trust company supporting helth food industry Freund Corporation

免疫ことはじめ(5) 『LPSは機能性食品成分』 稲川裕之 香川大学
Beginning of natural immunity to eat.・・・Hiroyuki Inagawa

続うんしゅみかんの美感講座
β-クリプトキサンチンによる冷え性改善 高柳勝彦、向井克之 ユニチカ(株)
Suppression of sebum formation by b-cryptoxanthin.

地方発バイオイノベーションの進展と機能性食素材開発
明日の「いばらき食品産業」のために(1) 中川力夫 茨城県工業技術センター
Our Studies to Improve Food Industry in Ibaraki Prefecture.・・・Rikio Nakagawa

<コラム>
News Show
厨の歳時記・・・村松 今日子
Literary calender of kitchen・・・Kyoko Muramatsu
カリフォルニアン・ブリーズ・・・櫻井純子
Californian breeze・・・Junko Sakurai
機能性食品科学の周辺・・・村上 明
New food-related occupations and qualifications・・・Akira Murakami
文献トピックス・・・佐藤 充克
News briefs from English literature・・・Michikatsu Sato

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